Exposició “Art i Confinament”, Algemesí

Sala d'Exposicions Municipal d'Algemesí

ÀLEX VILLAR

COMISSARI

UNA PASSEJEADA PELS BALCONS DE L’ART

 

TOT VA COMENÇAR AL CAFÈ DE L’ESMORZAR. ERA EL PRINCIPI DE L’ESTIU. DES DE LA DISTÀNCIA, AMB MASCARETA I AMB CERTA MALAPTESA ENS ANÀVEM RETROBANT EN LA QUE ANOMENÀVEM VOLTA A LA “NOVA NORMALITAT” DESPRÉS DE TRES MESOS D’AÏLLAMENT. AFABLE, ATENT I SEMPRE IL·LUSIONAT PER L’ART, RAFA PASCUAL EM VA MOSTRAR UNS WHATSUPS AMB UN REPERTORI MAGNÍFIC D’IMATGES D’OBRES QUE ALGUNS ARTISTES AMICS LI HAVIEN ENVIAT DURANT LA QUARANTENA. EREN PINTURES, DIBUIXOS, APUNTS FETES PER MANS INQUIETES, DE VEGADES DESESPERADES, QUE ES VEIEN ABOCADES A DONAR CURS AL SEU IMPULS CREATIU, DAVANT EL RECLUTAMENT FORÇÓS. TOTS DOS ENS ADMIREM D’AQUEST DO SOBRENATURAL QUE CAU EN ELLS, CAPAÇ D’ALLIBERAR LA MENT I L’ÀNIMA A TRAVÉS DE LES MANS, DE PLASMAR LES EMOCIONS, IDEES O RELATS A PARTIR DEL GEST, EL DIBUIX O EL TRAÇ. EM VA PASSAR LES IMATGES I PARLEM DE FER ALGUNA COSA PER COMPARTIR TANTA BELLESA. I EL QUE EN UN PRINCIPI HAVIA DE SER UN VÍDEO PER A XARXES SOCIALS VA DERIVAR EN UN PROJECTE EXPOSITIU EN EL QUAL HEM ESTAT TREBALLANT TOT AQUEST ESTIU.

LA IDEA ERA SALTAR-NOS LES NORMES HABITUALS D’UNA EXPOSICIÓ, SER ÀCRATES I DÍSCOLS PER UNIR LES EXPERIÈNCIES CREATIVES REALITZADES DURANT EL CONFINAMENT D’ARTISTES DE DIFERENTS GENERACIONS, TÈCNIQUES, ESTILS I PERSONALITATS DIVERSES I DE VEGADES OPOSADES. TOTS, NOMS PROPIS DE L’ART CONTEMPORANI D’ALGEMESÍ, O ESTRETAMENT LLIGATS A LA NOSTRA CIUTAT I A LA NOSTRA SALA COM ELS MESTRES RAFAEL ARMENGOL DE BENIMODO, SALVADOR RIBES I FELIPE SANTAMANS DE GUADASSUAR. UNA DESAFIANT EMOCIÓ EM PLAU AL VEURE ARTISTES ALS QUALS ADMIRE I VULL, AL COSTAT D’ALTRES QUE SORPRENENTMENT HE DESCOBERT EN AQUESTS DIES I QUE DE NOU ME CONFIRMEN EL PODER TRANSGRESSOR DE L’ART, AL QUAL VAL LA PENA AGAFAR-SE AMB FORÇA COM UN SALVAVIDES PER TRAVESSAR AQUEST TORRENT DE CRUA REALITAT.

EN TEMPS DIFÍCILS, LA PELL PECULIARMENT SENSIBLE DE L’ARTISTA RECULL LES EMOCIONS I SENTIMENTS COL·LECTIUS PER CONVERTIR-LOS EN IMATGES, FORMES O EXPRESSIONS QUE EXORCITZEN LA FRUSTRACIÓ I EL DOLOR PER DONAR UN FORT COP DE PUNY A LA REALITAT. I AIXÍ, DE COP, EL COSTAT NEGRE ES TRENCA I ENTRE ELS SEUS ESQUERDES ES VA FILTRANT LA LLUM QUE ENS TORNA L’ESPERANÇA. ALGUNS LI HAN POSAT CARA A LA BESTIOLA, ALTRES SIMPLEMENT HAN FET ÚS DELS SEUS DOTS CREATIUS PER DONAR UN GIR A L’ESCENARI, CREAR PAISATGES REALS, IMAGINATS O VISCUTS; DIBUIXAR A TRAÇOS LA VIDA, RETRATAR EL MOMENT. PERÒ TOTS, EN AQUEST TEMPS INGRAT I CAPTIU, S’HAN DESPULLAT LA SEUA ÀNIMA EN UN GEST D’AUTENTICITAT PER COMBATRE AMB L’ART ELS DESAFIAMENTS DE LA INCERTESA.

I SI REUNIR AQUEST PLANTER D’ARTISTES PLÀSTICS ÉS JA UN PRIVILEGI PER A NOSALTRES, FER-HO AL COSTAT DE JOVES CREADORS DE LA CIUTAT ALGEMESÍ ÉS UN PAS MÉS ENLLÀ DE LA SATISFACCIÓ. DURANT EL CONFINAMENT L’ESPAI JOVE D’ALGEMESÍ VA LLANÇAR LA CONVOCATÒRIA “ART A CASA” I LES OBRES SELECCIONADES S’INTEGREN EN AQUESTA EXPOSICIÓ. COMPROVEM COM L’ART HA ESTAT UNA VIA D’ESCAPAMENT PER A MOLTS DELS NOSTRES JOVES QUE AMB LA SEUA CREATIVITAT HAN DONAT FORMA, COLOR, MOVIMENT, SO I IMATGE A LES VIVÈNCIES I, SOBRETOT, UNA DOSI DE POSITIVITAT I IL·LUSIÓ QUE ENS CONTAGIA MERAVELLOSAMENT.

AIXÍ QUE NOMÉS ENS QUEDA FER UNA PASSEJADA PELS BALCONS DELS NOSTRES ARTISTES QUE EXHIBEIXEN ELS SEUS SENTIMENTS, REFLEXIONS AMB ART EN TEMPS DE CONFINAMENT. ANEM ALLÀ!

……………………………………………….

MARTA TRENZANO

ALCADESSA D’ALGEMESÍ

COMENCEM UN SETEMBRE TRIST, DESIL·LUSIONATS PER LA SUSPENSIÓ DE LES NOSTRES FESTES I ABOCATS A UNA SITUACIÓ INÈDITA EN LA NOSTRA HISTÒRIA. LA COVID DE NOU S’ACARNISSA AMB NOSALTRES I TORNA A ATACAR CONDICIONANT ELS NOSTRES HÀBITS, LES NOSTRES COSTUMS, LA NOSTRA VIDA. PERÒ MALGRAT TOT, LA CIUTAT D’ALGEMESÍ NO ES DESANIMA I ENTRE TOTS SEGUIREM SENT EXEMPLARS EN EL NOSTRE COMPORTAMENT I ASSUMINT, AMB MÀXIMA RESPONSABILITAT, ELS REPTES PERQUÈ AL MENYS AQUESTA NOVA “NORMALITAT” SIGA EFECTIVA.

LA CULTURA ES RESISTEIX A DONAR L’ESQUENA A LA SOCIETAT CONVERTINT L’ART EN UN DELS LLENGUATGES MÉS UNIVERSALS PER CRIDAR, EXPRESSAR, CANALITZAR EMOCIONS, LLANÇAR PONTS DE SOLIDARITAT I ESPERANÇA. LA CREACIÓ ÉS CAPAÇ DE CANVIAR LA REALITAT I ARA NECESSITEM MÉS QUE MAI AQUESTA DOSI MÀGICA DE BELLESA.

TRENTA-SIS ARTISTES, LA GRAN MAJORIA D’ALGEMESÍ, ES DISPOSEN EN AQUESTA EXPOSICIÓ A PLANTAR CARA AL VIRUS, AMB PINTURA, ESCULTURA, VÍDEO, DANSA, MÚSICA, DISSENY I ALTRES PROJECTES ARTÍSTICS. OBRES QUE HAN NASCUT AL CONFINAMENT I QUE PLASMEN LA IMPORTÀNCIA DE L’ART EN LA VIDA. FEM DEL SEU TALENT UN ESCUT PER FER FRONT ALS REPTES AMB L’ENERGIA I POSITIVITAT QUE NECESSITEM.

……………………………..

PERE BLANCO

REGIDOR DE CULTURA

EN AQUEST NOU ORDRE DISLOCAT DE LA VIDA QUOTIDIANA, A LES PORTES DE LA INCERTESA, INAUGUREM UNA NOVA TEMPORADA DE LA NOSTRA SALA D’EXPOSICIONS MUNICIPAL AMB TOTES LES GARANTIES DE PROTECCIÓ SANITÀRIES I PREVENTIVES. PERÒ, A MÉS, HO FEM CONSCIENTS QUE ÉS UNA NECESSITAT CONTINUAR TREBALLANT PERQUÈ ALGEMESÍ CONTINUE LIDERANT UNA POSICIÓ CENTRAL EN EL CERCLE DE L’ART CONTEMPORANI.

PODEM ESTAR ORGULLOSOS I AQUESTA EXPOSICIÓ SUBRATLLA LA IDEA DE “ALGEMESÍ TERRA D’ARTISTES”. TRENTA SIS ARTISTES, DE DIFERENTS GENERACIONS, DIFERENTS LLENGUATGES I ESTILS, ES DONEN CITA EN AQUEST PROJECTE EN QUÈ PRESENTEN LES CREACIONS REALITZADES EN TEMPS DE CONFINAMENT. L’ART, SEGRESTAT ENTRE PARETS, HA SERVIT DE VIA D’ESCAPATÒRIA PER A MOLTS DURANT EL TEMPS EN QUÈ NO PODÍEM SORTIR, MENTRE UNA CASCADA DE DOLOR I MORT ARRASAVA EL NOSTRE PAÍS.

AQUESTES OBRES SURTEN ARA ALS BALCONS METAFÒRICS D’AQUESTA SALA D’EXPOSICIONS PER DIR-NOS QUE NO PODEM OBLIDAR EL VISCUT I QUE L’ART ÉS EL PILAR EMOCIONAL I ESTÈTIC D’UNA SOCIETAT QUE ES MANIFESTA LLIURE I SOLIDÀRIA MALGRAT LES ENVESTIDES, QUE ARA DE NOU ENS AMENACEN.

PER AIXÒ, MÉS QUE MAI, VOLEM QUE AQUESTA EXCEPCIONAL EXPOSICIÓ SIGA EL NOSTRE ESPECIAL CRIT D’ESPERANÇA, RESISTÈNCIA, FRATERNITAT, SUPORT I ÀNIM A TOTS PER MANTENIR-NOS FERMS I ESPERANÇATS. I AL COSTAT D’AQUESTS MAGNÍFICS ARTISTES: PLANTEM CARA A VIRUS!